Nelson Hotel****

Hajdúszoboszló történeteHajdúszoboszló az Alföld északi részén, Budapesttől 200 km-re található. Szoboszló környékén három jellegzetes táj a Hortobágy, a Hajdúhát, valamint Sárrét-Berettyó vidéke találkoznak.

Hajdúszoboszló Magyarország egyik leglátogatottabb fürdővárosa, amely méltán érdemelte ki a megtisztelő "Reumások Mekkája", "A természet patikája", "A strandolók paradicsoma" jelzőket.

LÁTVÁNYOSSÁGOK, LÁTNIVALÓK

Hotel hajdúszoboszló

Induljunk városnéző sétára az autóbusz-állomás szomszédságától, ahol a fürdő-park szélén virágos, idilli környezetben áll Pávai Vajna Ferencnek, a gyógyvíz megtalálójának mellszobra!

Innen vonzza a tekintetet a Gyógyfürdő megújult épületének pazar külsejű homlokzata. A strand impozáns bejárat-ánál meg kell állni egy órára, hogy a sok látnivaló élményként maradjon meg a lelkünkben.

hotel szoboszló

Az első nevezetesség a Rácz Zoltán építész által emelt Harangház, ahol Oborzil Editnek, a városunkban született iparművésznek és férjének, Jeney Tibornak a különleges harang-gyűjtemény-adománya nézhető meg. A művészi kivitelű mintegy félszáz harang különleges alumínium ötvözet-ből készült. A "békeharangok" a zengő-csengő hangzásukat a köpenyükbe hasított különböző réseknek köszönhetik.

A világszabadalomként jegyzett műalkotások szépségeit növelik a környezetükben kialakított folyócskák, a kis tó, a sziklakert, a magyarság történelmével, mondavilágával kapcsolatos jelképek (pl. turulmadár, életfa, csodaszarvas) és a fából faragott totemoszlopok.

Miután meghallgattuk a harang-játékot, frissítsen fel bennünket a szökőkút vizének csobogása! Aztán járjuk körbe a domborművekkel díszített történelmi emlékoszlopot, amit 1975-ben településünk első írásos említésének 900. évforduló-jára állítottak! A dombormű egy részlete Bocskait és hajdúit ábrázolja.

szoboszló hotel

Elindulván a város felé, balról kortyoljunk egyet a "szerelem kútjából", majd jobbról vessünk egy pillantást Szabó László szoboszlói születésű, európai hírű szobrász-művésznek "A növekedés szimbóluma" című modern szobrára! A teljes környéket pedig a Szent István Park öleli fel, ahol 100 éves tölgyfák árnyékában pihenhetünk, énekesmadarak százait hallgatva.

A Szilfákalja úton gyorsan az eleven színezéssel megfiatalított kultúrházhoz érünk, amit jobbról körbeölel a 2001 szeptemberében felavatott millenniumi szoborpark. Itt jelenleg két műalkotásban gyönyörködhet-ünk, Szabó László "Repülő halak" és Győri László "Kútfők" című alkotásában. Ez a park évről évre új alkotással bővül majd.

hotel hajduszoboszlo

A tágas főtéren az első látnivaló a II. világháborús emlékmű. Aztán a tér közepén álló Bocskai-lovasszobor következik. A Kálvin tér sarkán áll a XV. századi alapokra épült református templom.

A templomkertben látható Gönczy Pálnak, az újabb kori magyar pedagógia reformerének bronz mellszobra, majd pár lépésnyire az első világháborús emlékmű. A templom mellett húzódó erődmaradvány a város legbecsesebb műemléke.

GASZTRONÓMIABika vendéglő

Az 1870-es évekre a városnak múlhatatlanul szüksége lett egy olyan vendéglőszállóra, ahol hivatalos vendégeit, vagy a különböző ügyek intézésére a városba érkező küldötteket, tisztségviselőket megfelelő körülmények közt el lehetett szállásolni.

A vendéglátóhely 1871-ben készült el. A Kisbikának is mondott épület nemcsak szálloda és vendéglátóhely volt, de a város kulturális életének is egyik központja lett. Az 1960-es években az egész épület a vendéglátó vállalat használatába került. Változott a neve is. Volt Délibáb presszó, sokáig "Bástyának" nevezték, és nevezik még a mai napig is, bár 2005-ös felújítása óta "Nelson" névre hallgat.

FÜRDŐKULTÚRA


Aquapark

szoboszló hotel

Hajdúszoboszló immár nyolc évtizede a mélyből feltörő, gyógyító hatású vizéről híres. A hajdúszoboszlói jódos, brómos, konyhasós gyógyvíz számos betegségre lehet gyógyír, vagy enyhíti a panaszokat.

A gyógyfürdőben alkalmazott fürdőkúra gyógyító hatása igazolt a következő betegségek esetén: idült ízületi gyulladások, a gerinc különféle idült gyulladásos, degeneratív megbetegedései, Idült idegfájdalmak, ideggyulladások, agyvérzés, agyműtét, vagy más okból kialakult bénulások utókezelése, idült izomfájdalmak, sérülések, sportsérülések utókezelése, meddőség, idült bőrbetegségek stb...

Aquapark

nelson hotel hajduszoboszlo

A 30 hektáros parkban elterülő strand május 1-től szeptember 30-ig tart nyitva. A 13 medence kivétel nélkül nagy népszerűségnek örvend, minden korosztály kedvére választhat a különböző élmény medencék, úszó,- hullám,- pezsgő,- és gyermekmedencék közül.

A gyermekek kedvencei a gyerekmedencékben elhelyeztett játékelemek: vizilovak, fókák, teknősök. A strandunk igazi slágere a pálmafákkal övezett "mediterrán tengerpart". A kristálytiszta, hullámzó vizű óriásmedence homokos partján kalózhajó és világítótorony nyújt egyedülálló látványt.Az Aqua-Palace vízipalota 15.000m2-en egyedi hangulattal, rendkívül széles szolgáltatási kínálattal egész évben várja a család apraját-nagyját Európa legnagyobb fürdőkomplexumában. A vízipalota közvetlen összeköttetéssel rendelkezik a hajdúszoboszlói gyógyfürdőbe, strandra és Aquaparkba ezen fürdőegységek belépőjegyének megváltását követően.Az Aqua-Palace 20 medencéje közül 8 a földszinti fürdővilágban található. Az exkluzív élménymedencék különböző korokat és helyszíneket idéznek meg. Minden medencében egyedi látvány varázsolja el a fürdőzőket. JELLEMZŐ PROGRAMOK


Szoboszló a hajdúsági idegenforgalmi háromszög egyik csúcsa. Érdemes ellátogatni a háromszög másik két csúcsot, Debrecent, a virágkarneválok, múzeumok, egyetemek híres városát, és Hortobágyot, az egzotikus magyar pusztát! Mindkét közeli helyre rendszeresen szerveznek kirándulásokat a szállodák és az utazási irodák. Autóbuszos vagy személykocsis kiruccanás célállomása alkalmanként a kicsit távolabb fekvő Eger, Tokaj vagy a romániai Nagyvárad.

Slambuc- és pörköltfőző verseny
Bioétel- és Borfesztivál - szeptember

KULTÚRA

1

Bocskai István Múzeum

Állandó kiállításai: Hajdúszoboszló története a kezdetektől napjainkig, Múzeumi Galéria, Hajdúszoboszló és környékbeli települések temetői kultúrájából, Hajdú-Bihar népművészete, Hajdúszoboszló élő népművészete. A látogató ízelítőt kap a város népi iparművészeinek munkáiból.


Látnivalók hotelünk környékén!

Fazekas-ház

Itt található Fazekas Istvánnak, a népművészet mesterének, és a híres alföldi fekete kerámia újjáélesztőjének alkotóműhelye, egyben a település egyetlen folyamatosan újuló, ám mégis évszázadokat átölelő, élő népművészeti kiállítást magába foglaló emlékháza.

A kedves idelátogató nem csak a műanyagokat és modernkori főző eszközöket nélkülöző kor emberének mindennapjait kitöltő kerámia tárgyakkal és használati eszközökkel találkozik, hanem módjában áll megtekinteni azt a folyamatot, ahogyan a népművészet mestere egy marék agyagból, hogyan alakítja ki a csodálatos forma világgal rendelkező és ornamentikával bíró dísz és használati eszközeit.
hajdúszoboszlói pihenőhelyek, hotelek.
Nemzetközi Modern Múzeum

A Nemzetközi Modern Múzeum alapítója a szoboszlói kötődésű Joseph Kadar Párizsban élő képzőművész. Anyaga, amely sokrétű, több irányzatot, számos műfajt és sokféle technikát foglal magába, a XX. század elejétől napjainkig terjed - a festmények, szobrok, kollázsok egyedi és sokszorosított grafikák, elektrografikák, (art electro-images), computer-grafikák, mail art post-mail-art, livres objets (könyv-tárgy), recup'art, fotók stb."

A VÁROS TÖRTÉNELME


1

Honfoglaló őseink tartós megtelepülése ezen a tájon bizonyosra vehető, éppen a kedvező adottságok ismeretében, jól lehet e korszakból nincsenek még régészeti bizonyítékaink. A település első írásos említése 107-ből származik: I. Géza ebben Szoboszlóvásár királyi vámjáról rendelkezik.

Ez a terület is a Debreczeni család birtoka volt. A város további földesurai voltak: Hunyadi János, Szilágyi Erzsébet, Corvin János, Szapolyai János, Dobó István. Majd 1552-ben jöttek a törökök, utána nem sokkal, 1594-ben pedig a krími tatár seregek dúlták fel az egész vidéket.

1

A terület a törökök és a tatárok után nem sokáig maradt lakatlan, hiszen a XVII. század legelején megtörtént a hajdúk letelepítése. Szoboszló 1610-ben vásártartási jogt, 1623-ban pedig a Kösélyre szóló használati jogot kapott. Majd mire az 1700-as évekre elérte volna régi nagyságát, következett a Rákóczi-féle szabadságharc, amelyben az itt élő hajdúk igen nagy számban vettek részt.

A "csapások sorozata" folytatódott: 1717-ben ismét tatárok dúltak, 1719-ben és 1739-ben pestis pusztított. A városban lakók kimerültek, de néhány év alatt ismét magukhoz tértek, s Mária Teréziát már pénzzel és száz lovassal is támogatták.

Az 1848-49-es Forradalom és Szabadságharc Hajdúszoboszlót is elérte, és "felgyújtotta", hősiesen harcoltak a Bocsaki-huszárok és a honvédség soraiban.

Az 1867-es kiegyezést követően Szoboszlón is megkezdődött az építés időszaka. Nagyobb üzemek (gőzmalom, ecetgyár, téglaégető) jöttek létre, helyi pénzintézet alakult, de még ekkor is jellegzetes mezőgazdasági arculattal bírt. Élénk maradt a Kossuth-kultusz, és éltek a hajdú hagyományok is, mint emlékek, melyekhez érzelmileg, lelkileg kötődni lehetett a zavaros időszakokban is.

1

Hajdúszoboszló életében a 20-as évek közepén történt a nagy fordulat, amely a várost fölemelte és néhány évtized múltán világszerte ismertté tette. Szénhidrogén-kutatás kezdődött Hajdúszoboszlón, amelyet dr. Pávai Vajna Ferenc geológus irányított, az első mélyfúrást a város bánomkerti részén végezték el.

1

A Hajdúszoboszlói Gyógyfürdő Rt. 1996-ban 8 éves fürdőfejlesztési tervet fogadott el.

A fejlesztéseknek köszönhetően mára Hajdúszoboszló Magyarország egyik leglátogatottabb fürdővárosa.

Nelson Hotel**** Hajdúszoboszló

 

Nyelvválasztás
Ajánlatkérés/Foglalás
ElÉRHETŐSÉGEK

4200 Hajdúszoboszló,
Hősök tere 4.
Tel.:+36-52-558-972

+3620-934-0620

Fax: +36-52-558-973
Nyitvatartás: 00-24
www.nelsonhotel.hu
nelsonhotel@nelsonhotel.hu

akciós csomag

 

 

 

Hungarospa
HUNGAROSPA HAJDÚSZOBOSZLÓ
Tárhely, Domain - DiMa.hu